Ook leidinggevenden hebben water nodig.

Als leidinggevende wil je graag het team ondersteunen, resultaten behalen en de organisatie verder helpen. En leidinggeven is net tuinieren: iedere bloem of plant heeft verschillende aandacht nodig om te floreren. Elke medewerker of situatie vraagt om een andere type benadering; net als bij planten. De één staat graag in het zonnetje, de ander graag in de schaduw en weer een ander is liever buiten. Maar hoe weet jij als leidinggevende welke benadering het best bij iemand past? En hoe is het gesteld met de aandacht en voeding aan jezelf?

Pas jij de nieuwe stijl van leidinggeven al toe?

Door stil te staan en aandacht te geven aan wat er gebeurt, creëer je overzicht en gevoel voor wat er zich afspeelt, dit is een bewustwordingsmoment. Wanneer je hierop vervolgens reflecteert, verdiept en mee oefent wordt het een groei moment!

De mensen op de afdeling worden steeds zelfbewuster en mondiger, zij willen flexibel werken en verder ontwikkelen, vragen ondersteuning in de dagelijkse werkzaamheden, enz.
Om die behoeftes en de dagelijkse operatie goed te managen vraagt dat om een nieuwe effectievere manier van leidinggeven. Eén die aansluit op het nieuwe werken, één waarbij je ziet wie de ander is, zodat je kan sturen op wat hij nodig heeft.

Het krijgen van nieuwe inzichten over hoe je de ander ondersteunt in zijn ontwikkeling, wat mensgericht leiderschap is, hoe je coachend leiding geeft en wat de do’s en don’ts zijn leer je in de training: Leidinggeven 2.0 op 20 jan. as., meld je dus nu aan!

Waar ik echt heel enthousiast van word en wat ik uitdagend vind aan elke deelnemersgroep, is het creëren van bewustzijn wat mensgericht leiderschap is en hoe je met de mensen verbinding maakt en te coachen.  

Learning by doing

Aan de hand van methodieken, oefeningen en reflecties verdiep je jezelf, creëer je overzicht en gevoel voor wat er zich afspeelt. Door situaties uit de eigen praktijk als voorbeeld te nemen maak ik je bewust van je handelen en acteren. Je leert door nieuwe inzichten wat werkt en wat niet.    

Ik help je bij het ontwikkelen van professionele coachingsvaardigheden en een voor jouw effectieve leiderschapsstijl, zodat jij kan leidinggeven op een coachende en mensgerichte manier die bij je past. Het niveau van de mensen in het team is hierbij altijd van invloed op de stijl van leidinggeven.

Bloemen, planten, medewerkers én leidinggevenden hebben 1 ding gemeen: om te bloeien hebben ze voeding nodig. Wanneer heb jij jezelf voor het laatst water gegeven?

 

Verbinden

Verbinding voelen is fijn, is prettig.

Het maken van verbinding zorgt dat je je gezien voelt. Je begrepen voelt. Het geeft je een veilig gevoel, het gevoel dat je fouten mag maken en dat je mag zijn wie je bent.

Het zorgt dat je je prettig voelt en fijn vindt om te werken met deze persoon. (collega of leidinggevende).

Verbinding voelen is als het niet gelijk lukt, dat je het nog een keer mag proberen. Bij verbinding voel je waar de grens ligt en wat (nog) niet kan.

Als je verbinding voelt dan heb je er ook zin in, zin om je best te doen, zin om te ontwikkelen, zin om er voor te gaan.

Verbinding is samenwerken, leren van elkaar, aan de ander optrekken en spiegelen aan elkaar.

Verbinding is inleven in de ander, wat zou de ander prettig vinden, hoe zou hij of zij het willen.

Verbinding komt tot stand vanuit positiviteit, vanuit openheid, vanuit de uitnodiging om iets te gaan doen.

Verbinding is een diepere laag in het contact, in de samenwerking met de ander.

Verbinding creert rust en stimuleert de creativiteit.

 

Zeg nou zelf, wie wil er nou niet werken vanuit verbinding?

En hoe maak je die verbinding zonder je zelf te verliezen?

In kan jou leren om verbinding te maken met:

  • jezelf,
  • de ander,
  •  je werk,
  •  je doel.

Want zonder verbinding zijn we allemaal eilandjes.

Haal meer uit Scrum!

Een methode is een goed instrument in de handen van competente mensen. En om te voorkomen dat in de evaluaties dezelfde zaken weer terug keren als:
•    Boven budget, 
•    Niet alles kunnen doen binnen de tijd
•    Benefits worden niet gehaald,
•    Betere samenwerking, 
•    Onvoldoende betrokkenheid stakeholders
•    en vooral: meer en betere communicatie. 

Hoe borg je de nieuwe situatie wanneer de implementatie is gedaan
en de SCRUM coaches vertrokken zijn?

Mijn antwoord hierop is: investeer in de persoonlijke groei van mensen! De kwaliteit van strategie naar resultaat is altijd verbonden via mensen. Het zijn de mensen die de methodieken volgen en de processen uitvoeren. Wat je ‘doet’ is de basis en je voegt waarde toe vanuit ‘wie’ je bent en ‘hoe’ je het aanpakt.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
•    Persoonlijke drijfveren, denkstrategieën en valkuilen
•    Geweldloos communiceren
•    Feedback geven en ontvangen
•    Ambitie vs Urgentiebepaling vs Kwaliteit
•    Betrokkenheid vs verantwoordelijkheid

Herken jij bovenstaande zaken en hoe ga jij om met de persoonlijke groei van medewerkers?
Reageer dan op dit blog via onderstaande  social buttons of email: Mark@FinestCoaching.nl Ik ben benieuwd naar jouw reactie!